I vår serie om bedrifter som støtter NSP-AID, har vi i dag kommet frem til nummer tre. Vi jakter på grunner til at akkurat disse bedriftene har valgt å støtte et bistandsarbeid på andre siden av ekvator – langt fra vår egen hverdag. Les om historien til familien Gjendemsjø og Pharma Marine her.
Historien
Tross sitt internasjonale navn, er Pharma Marine er et ekte sunnmørsk familieforetak. De lange familietradisjonene strekker seg helt tilbake til 1949. Lauritz Gjendemsjø skulle egentlig ta over familiens gård, men ble i tidlig alder mer grepet av livet på sjøen.
Progresjonen gikk fra fiske, til skipper og til båtbygging. Sønnen Leif Kjetil ble født i 1966, og fikk gjennom sin oppvekst et naturlig forhold til havet. For Leif Kjetil ble første møtet med fiskerinæringen å kutte torsketunger. Som åtteåring solgte han denne delikatessen til blant annet naboer og kjente. Familiebedriften til far og sønn Gjendemsjø vokste utover 70 og 80 tallet. Tidlig på 80 tallet fikk de idéen om å utvikle produkter av rest råvarene av fisken. Dette var starten på det som i dag er Pharma Marine.
I dag arbeider Phama Marine med flere marine lipider. Dette er produkter som er tilpasset ulike markeder i verden som har nytte og interesse av helsefremmede produkter som Pharma Marine får ut av fisk. Omega 3 er i dag et av de viktigste stoffene vi kan tilføre kroppen som gir helsebringende effekt.
Hvor finner så NSP-AID forklaringen på hvordan et selskap som Pharma Marine velger å støtte arbeidet med utdanning og livskvalitet for fattige barn og unge i Kenya? Pharma Marine har ingen uttalte visjoner og kjerneverdier som ligger til offentlig innsyn. Likevel støtter Pharma Marine bistandsarbeid med betydelige beløp hvert år.
Nøysomhet
Om vi skal tillate oss å synse litt for å finne årsaken til dette, vil vi gå ca 80 år tilbake i tid. Da Lauritz Gjendemsjø voks opp og tok sitt yrkesvalg, var Norge et av verdens fattigste land. Andre verdenskrig var akkurat ferdig, og landet vårt var helt avhengig av hjelp fra andre land for å bygge opp et velfungerende samfunn. Vi var vant til nøysomhet både før og etter krigen, og i vårt kalde nord-klima var overlevelse et årlig mål. Ikke mange år tidligere hadde halvparten av landets innbyggere flyktet til et bedre liv i USA. De som var igjen mente det måtte være mulig å klare seg i Norge. Jeg tror at dette gjorde noe med de som ble igjen, -de som måtte klare seg selv tross trange kår.
Denne mentaliteten har gått i arv, fra generasjon til generasjon. Selv om Leif Kjetil voks opp i et «annet Norge» en Lauritz, vil arven og historien alltid prege nordmannen. Dette gjelder for de aller fleste nordmenn som har forfedre som har vokst opp i vårt land her nord.
«Ryggmargsverdi»
For ca 10 år siden var Leif Kjetil sammen med NSP-AID grunder Gunnar Hamnøy på forretningsreise til Kenya. Det var planer om oppdrettsanlegg på land i det afrikanske landet. På sin reise ble Leif Kjetil presentert for noe av nøden som finnes i et land som Kenya. Denne reisen var noen år før den omtalte reisen til Kenya med forretningsfolk. Leif Kjetil var med på en tur til Tanzania og Kenya.
Spontant formidlet han at han ville hjelpe barn til skole og utdanning og en trygg tilværelse. Kanskje kan vi kalle det «ryggmargsverdier», men det som skjedde i dette møtet skulle endre kurs for både familien Gjendemsjø og Gunnar Hamnøys NSP-AID. Leif Kjetil har fått med sine egne barn på «dugnaden» om å utjevne forskjellene i verden.
Vi velger å tro at Gjendemsjø sin viten om at Norges nære historie, motiverer til å gjøre en forskjell for mennesker som akkurat nå i historien trenger hjelp.
Denne «ryggmargsverdien» sitter i mange norske firma. Ønske om å gjøre en forskjell med de ressursene en har fått er et sympatisk trekk ved Norsk næringsliv. Dette ser vi igjen i lokalmiljøet, i nasjonalt engasjement og i Pharma Marine sitt tilfelle – internasjonalt.
Vi i NSP-AID takker for støtten og ser frem til mange år videre med samarbeid for å gjøre en forskjell for de fattigste barna i Kenya.