1. Hjem
  2. Bedriftssaker
  3. Godt nytt år, og velkommen til 2023

Godt nytt år, og velkommen til 2023

2022 nærmer seg slutten, og vi i NSP-AID ønsker å oppsummere litt av det som har skjedd det siste året.

Vi har hatt en urolig verden den siste tiden. Pandemi, krig og energikrise har forstyrret balansen i verden, og for de fattigste har tilstanden gått fra vondt til verre. I dag (28.12.22) hørte jeg på NRK at vårt lokale kjøpesenter Moa Amfi har hatt en økning i omsetningen i uken før jul på nesten 5%. For oss som bor i den rikeste delen av verden virker det som om det kun er observasjonen av uroen i verden som er ubehagelig, mens i praksis går livet som før.

Slik er det ikke blant de fattigste. Også mange nordmenn har mottatt hjelp før jul. Krisen merkes også her i nord. Men for de fleste i Norge finnes det er hjelpeapparat, og staten har sine gode ordninger for at ingen skal trenge å fryse eller sulte. Jobbmarkedet skriker etter folk, og mulighetene er mange for de som vil og kan.

På min reise til Kenya i høst, besøkte vi en eldre kvinne (bildet) i skuret som hun bor i nede mot søppelelven i Kiberaslummen. På vår vandring ned til boligen hennes passerte vi det lokale «kjøpesenteret». Dette senteret består av falleferdige boder, der kremmere har slått seg ned langs toglinjen som går midt gjennom slummen. Når toget kommer, pakker de raskt sammen for å ikke stå i veien. Kvinnen vi møtte var snart 70 år og et fyrverkeri av at menneske. En skikkelig kremmertype! Hun forteller at før pandemien hadde hun også en slik bod. Men under pandemien var det lockdown i slummen, og ingen fikk komme hverken inn eller ut av de fattige områdene. Dermed ble det lovløse tilstander, og det var farlig både natt og dag. Det var da hun mistet alt hun eide. «Butikken» ble rundstjålet, og hun hadde plutselig ingenting å brødfø sin lille familie med. Hjemme i skuret satt en høygravid 20 åring, og et lite barn på 2-3 år. Et barn hun måtte oppdra fordi moren ikke var i stand til det. Nå står den lille familien på bar bakke. Alt de klarer å skaffe av inntekter er tilfeldige jobber som vasking og rengjøring for de som har penger i Nairobi. Hadde denne eldre kvinnen bodd i Norge hadde hun vært et aktivum i nærmiljøet sitt. Kanskje ledet bygdekvinnelaget og stått for den lokale julemessen. Hun hadde planlagt juleselskap med de syv sorter, og hatt et stort overskudd til å hjelpe andre. Hun fremsto som et fyrverkeri uten krutt når vi møtte henne i høst. Full av pågangslyst og ideer, men ingen mulighet til å realisere noen ting.

Det er dette som engasjerer oss i NSP-AID. Gjennom fadderordninger for familier og skolebarn håper vi å kunne gi mennesker overskudd til hverdagen og et håp om en trygg og god fremtid.

Vi liker å deler arbeidet vårt i tre fokusområder, omsorg, utdanning og mat.

OMSORG:

Gjennom fadderordninger for fattige familier i slummen i Nairobi, hjelper vi slik at de får råd til sende barna på skolen, og at de kan få betalt husleien uten å leve i frykt for å bli kastet på gaten.

Vi støtter også ca 80 barn og unge på Malaika Villages Faraja og Faraja Childrenhome. Dette er barn som kommer fra familier der det ikke er mulig å få den omsorgen som trengs. På Faraja har de det godt. Her jobber voksne trygge mennesker som ivaretar alle behov som trengs for en god barndom. I løpet av 2023 skal vi åpne Malaika Villages Kiserian. Dette blir registrert som en skole med boforhold for barn uten foreldre, eller med vanskelige boforhold.

UTDANNING:

Hundrevis av barn i slummene i Nairobi, og også noen barn og unge i Etiopia får støtte til skolegang. Utdanning blir aldri feil, og håpet vårt er at disse unge kan ende opp med å skaffe seg utdanning og jobb og klare seg selv i livet.

MAT:

Gjennom ulike matprogram i slummene i Nairobi kan hundrevis av barn spise seg mette hver dag. For å sikre bærekraften i dette har vi også laget en farm utenfor Nairobi som vi håper skal bringe frukter i 2023. Målet er å være langt på vei selvforsynt med mange av de viktigste grønsakene som trengs.

Vi har også i år hatt matkasseaksjon før jul, og hundrevis av familier i Nairobi og Pokot har fått kjærkommen hjelp med mat i julen.

Vi er uendelig glad for alle som er med på laget vårt! Sammen kan vi hjelpe, og sammen med våre venner i Kenya og Etiopia kan vi bygge verdier som hjelper verden fremover. For oss i NSP-AID er det ikke VI og DEM. Det er OSS. VI har samme verdi, men født inn i så ulike kulturer og med så forskjellige forutsetninger for å klare oss.

2023

Når vi nå går inn i et nytt år har vi mange mål for 2023. Det viktigste er å få i gang Malaika Villages Kiserian, det nye barnehjemmet utenfor Nairobi. Her er det planlagt åpning i slutten av april. Videre venter vi spent på første innhøsting på Malaika Charity Farm. Går alt etter planen skal vi høste tre ganger i løpet av året her! Til slutt må vi også nevne at det jobbes med å finne gode måter å drive NSP-AID inn i fremtiden på. Det er et stort arbeid som er satt i gang, og det er viktig for styret å sikre at det også i fremtiden blir et arbeid som kan bygges videre med den kompetansen som kreves for å sikre driften i organisasjonen.

Du vil høre mye fra oss det neste året også. Gjennom arrangementer, nettside, sosiale medie og podcast/radio skal du få de oppdateringene som trengs. Godt nytt år!

Skrevet av

NSP AID

Flere historier

Meny
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter