1. Hjem
  2. Historier
  3. Støtt de som er rammet av tørken i Øst-Afrika!

Støtt de som er rammet av tørken i Øst-Afrika!

Støtt de som er rammet av tørken i Øst-Afrika!

av Erling Lundeby

Regnet har uteblitt på Afrikas Horn og nedover i Øst-Afrika! Store deler av Somaliland, Etiopia og Kenya er nå preget av avsvidd gras og åker som tørker opp. Det kom litt regn i mars-april som gjorde det mulig å så og plante, men så ble regnet helt borte.

Hva konsekvenser får det, på kort og lang sikt? Hva gjør det med den enkelte familie og samfunnet?

Korona-epidemien har gjort at mange var pressa økonomisk fra før av. Sammen med krigen i Ukraina har det gjort at transport og dagligvarer har gått kraftig opp. Bensinprisen i Kenya er opp 50%. En velfødd ku eller geit blir også bedre betalt enn før, men når dyra dine er utmagret og du må skynde deg å selge før de dør – da blir det bunnpris. Det blir en håpløs spiral nedover. Mange er helt fortvilet.

Etter hva vi forstår, er vi enda ikke der at det er utbredt hungersnød – men det er bare et spørsmål om tid. Det som allerede skjer, er at folk har ikke ressurser til mer enn daglig brød. Det har store umiddelbare konsekvenser for mange barn. Foreldre klarer ikke å betale skolepenger. Når det blir riktig galt, ser noen seg om etter muligheter der det blir færre munner å mette: Gift bort døtrene i familien så fort som råd! Jenter i 14-15 årsalderen blir erklært klare og giftes bort – mot rimelig godtgjørelse. Så berger man seg kanskje over denne kneika også.

Hva kan vi gjøre? Storstilt nødhjelp for store befolkningsgrupper er det bare profesjonelle organisasjoner som kan stå for. Det kreves stor kompetanse på alle plan for at det skal bli vellykket og ikke inngå i generell korrupsjon og vanstyre.

Men det går an å drive effektiv nødhjelp i mindre skala – bistå utsatte enkeltfamilier slik at barna kan fortsette på skolen. Det er et presist tiltak som treffer, samtidig som man også investerer i framtida og livet etter at nødstida er over. NSP Aid har i en årrekke støttet vanskeligstilte grupper i Etiopia og Kenya med stipend som dekker deler av skolepengene. Pågangen og behovet for slike midler er nå ekstra stort. NLM var tidligere inne med et liknende program i Pokot-området, men det har blitt faset ut. Mange fortvilte jenter kommer til kirkekontoret i Kapenguria og forteller at hvis de ikke kan fortsette med videregående vil de bli giftet bort og bli en del av en polygam familie. Det er ikke penger eller ressurser hjemme til å betale deres fortsatte skolegang.

Her kan vi trå til og gi et ekstra handslag til våre kristne venner i Kenya og Etiopia. Ta kontakt og tegn deg for å støtte en eller flere studenter slik at de kan fortsette skolegangen sin!

Vil du være med å hjelpe som kan NSP-AID bidra til at støtten når frem. Ta kontakt på gunnham@online.no eller 48089779

Slik vil vi gjerne at det skal se ut på markene.

Skrevet av

NSP AID

Flere historier

Meny
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter